Guide: Det här är Medium.com

Medium är en online-publiceringsplattform som grundades av Evan Williams, en av medgrundarna till Twitter, år 2012. Plattformen fungerar som en hub för skribenter, journalister, experter och entusiaster att dela sina tankar, idéer och kunskap med resten av världen. Mediums innehåll täcker ett brett spektrum av ämnen, inklusive teknik, företag, vetenskap, konst, design, politik och mycket mer.

Medium skiljer sig från traditionella bloggplattformar genom att den har ett inbyggt publiknätverk. Det innebär att du inte behöver bygga upp din egen publik – du har direkt tillgång till Mediums användarbas. Dessutom betalar Medium skribenter för att skriva, baserat på hur mycket engagemang deras artiklar genererar.

Hur man använder Medium

 1. Skapa ett konto: Det första steget för att använda Medium är att skapa ett konto. Du kan göra det genom att ansluta ditt Google-, Facebook- eller Apple-konto, eller genom att registrera med en e-postadress.
 2. Utforska innehåll: Använd sökfältet för att hitta artiklar om ämnen som intresserar dig. Du kan också följa olika författare, publikationer eller ämnen för att få deras innehåll i ditt flöde.
 3. Skriva en artikel: Klicka på ”Write a story” för att börja skriva din egen artikel. Mediums redigeringsverktyg är enkla att använda och erbjuder funktioner som rubriker, listor, citat, länkar och multimediaelement.
 4. Publicera och dela din artikel: När du är klar med att skriva kan du klicka på ”Publish” för att dela din artikel med världen. Du kan också dela länken till din artikel på sociala medier eller via e-post.
 5. Interagera med andra: Du kan gilla och kommentera på andra människors artiklar, samt dela dem på dina sociala medier plattformar. Detta kan hjälpa dig att bygga upp din egen följande och engagera dig mer med Mediums gemenskap.
 6. Joina Medium Partner Program: Om du är intresserad av att tjäna pengar på ditt skrivande, kan du gå med i Mediums partnerprogram. När du är medlem får du betalt baserat på hur mycket engagemang dina artiklar genererar.

Bäst Praxis på Medium

 • Skriv högkvalitativt innehåll: Det bästa sättet att få läsare och engagemang på Medium är att skriva bra innehåll. Var noggrann, noggrann och originell i ditt skrivande.
 • Använd bilder: Bilder kan göra din artikel mer engagerande och visuellt tilltalande. Använd dem för att förbättra ditt innehåll, inte bara för att fylla ut det.
 • Var aktiv: Medium är inte bara en plats för att skriva, utan också för att läsa och engagera sig. Kommentera andras artiklar, klappa för berättelser du tycker om och dela innehåll som du tror att ditt nätverk skulle uppskatta.
 • Använd rätt etiketter: Medium tillåter upp till fem etiketter per historia, vilket hjälper att kategorisera ditt innehåll. Använd relevanta etiketter för att förbättra synligheten för dina artiklar.
 • Dela din artikel: Dela dina publicerade Medium-artiklar på dina andra sociala medieplattformar. Detta kan hjälpa till att driva trafik till din artikel och öka ditt engagemang.

Genom att följa dessa steg och bästa praxis kan du börja skapa, dela och njuta av innehåll på Medium. Oavsett om du är en erfaren skribent eller någon som bara vill dela dina tankar och idéer, erbjuder Medium en kraftfull plattform för att uttrycka dig och engagera dig med en global publik.